Verkeer in beide richtingen rijdt over de Van Brienenoordbrug. De brug is omgeven door water en groen.

A16 Van BrienenoordcorridorOp de A16 Van Brienenoordcorridor staan dagelijks lange files, omdat het verkeer tussen de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk/Vaanplein in beide richtingen niet goed kan doorrijden. In de deelstudie onderzoeken we hoe we de files op de A16 en op de A15 vanaf knooppunt Ridderkerk tot aan Vaanplein kunnen aanpakken.

De deelstudie bestaat uit onderzoek naar 3 kansrijke oplossingen:

  • Optimaliseren en bescheiden capaciteit toevoegen
  • Kritische verkeersstromen omleiden
  • Systeem vereenvoudigen door rijbanen samen te voegen

We kijken in het onderzoek ook naar het onderliggend wegennet. Dit zijn de wegen die aansluiten op de A16 en de A15, en die geen snelweg zijn. Minder files op de A16 kan er ook voor zorgen dat het verkeer in de stad vlotter doorrijdt. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het effect van oplossingen op het onderliggend wegennet.

Aanpak en status

Op 10 november 2022 is het Voorkeursalternatief vastgesteld. De 4 initiatiefnemers kozen het Voorkeursalternatief. Dit deden zij op basis van de resultaten uit de Verkenning. Lees meer over het Voorkeursalternatief op deze pagina

Participatie

In het onderzoek is er uitgebreid gesproken met en geluisterd naar bewoners, ondernemers, belangengroepen en experts. Er was ruim aandacht voor participatie onder meer door bijeenkomsten met de participatiegroepen.

Op verschillende manieren is de omgeving op de hoogte en konden alle belanghebbenden meedenken en meedoen. We hebben waardevolle ideeën, aandachtspunten, standpunten en belangen opgehaald, die onmisbaar zijn voor het verdere onderzoek.

Wil je meer weten over de participatieaanpak voor de MIRT-verkenning, lees dan verder op deze pagina.

In het onderzoek is er uitgebreid gesproken met en geluisterd naar bewoners, ondernemers, belangengroepen en experts. Er was ruim aandacht voor participatie onder meer door bijeenkomsten met de participatiegroepen.

Op verschillende manieren is de omgeving op de hoogte gehouden en konden alle belanghebbenden meedenken en meedoen. We hebben waardevolle ideeën, aandachtspunten, standpunten en belangen opgehaald, die onmisbaar zijn voor het verdere onderzoek.

Wil je meer weten over de participatieaanpak voor de MIRT-verkenning, lees dan verder op deze pagina.